Изминаващата година бе една от най-успешните във финансово отношение в историята на киното.

Журналистите от вестник "Таймс" са си задали въпроса дали и през следващата година ще видим толкова много хора в салоните и са изготвили класация на 50-те най-очаквани филма за 2009 г.

Очаквано предимство е дадено на продълженията на популярни кино поредици.

На първо място е поставена лентата "Хари Потър и Нечистокръвният принц". Шестият филм по романите на Дж. К. Роулинг за момчето-магьосник ще излезе на екран през юли.

Втора позиция в класацията е отредена на продукцията "Обществени врагове" на режисьора Майкъл Ман с участието на Крисчън Бейл и Джони Деп.

Филмът разказва за издирваните от ФБР гангстери Джон Дилинджър, Бейби Фейс Нелсън и Прити Бой Флойд. Лентата ще се появи по кината през юли.

Трети в класацията на "Таймс" е филмът "Стар Трек" по популярния сериал. Режисьор е Джей Джей Ейбрамс, а в някои от ролите зрителите ще видят Уинона Райдър, Саймън Пег, Закари Кинто. Филмът ще се появи на екран през май.

Четвърта е поредната екранизация по комикс - "Watchmen" на режисьора Зак Снайдер ("300"), с премиера през месец  март.

 Пети е "X-Men Origins: Wolverine", разказващ историята за произхода на Върколака (Хю Джакман) от популярната поредица. Очакваната премиера е през май.

Също през май е и премиерата на "Ангели и Демони", нова екранизация по Дан Браун,  отново с участието на Том Ханкс и под режисуарата на Рон Хауард.

През декември 2009 вероятно ще видим "Аватар", амбициозен 3D проект на Джеймс Камерън, който сяда на режисьорското столче за пръв път от "Титаник" насам.

 На осмо място е поставена компютърната анимация "Monsters vs. Aliens". Режисурата е поверена на екипа, работил по "Шрек", а премиерата е през месец април.

Девето място е за четвъртата част от сагата за Терминатор - "Terminator Salvation", когото зрителите ще могат да видят през юни 2009. Главната роля е поверена на Крисчън Бейл, а действието се развива през 2018.

Челната десятка на най-очакваните филми се оформя от одумвания "Inglourious Basterds" на Тарантино, с Брад Пит в главната роля, който ще се появи на екран през юни.