До осмото издание на фестивала за късометражно кино „В Двореца" в Балчик остават по-малко от две седмици, но се оказва, че организаторите все още не са получили договорената финансова субсидия от Министерството на културата (МК).

Фестивалният директор Цанко Василев коментира пред stand.bg , че ако от Министерството на културата не спазят договора си за привеждането на финансовата субсидия за фестивала, той няма да може да се състои.

Василев изтъква още, че на тазгодишното издание на фестивала ще присъства половината европейски кино-свят.

"Засега още нямаме преведени предвидените пари, което е престъпление, защото фестивалът започва другата седмица, самолетните билети са купени, ресторанти и хотели в Балчик са капарирани и всичко това е направено с европейски пари, които ние после трябва да върнем...", споделя Василев.

На въпроса дали ще има санкция за Министерството на културата за неспазване на договорни отношения, Василев отговори така:

"Санкцията ще бъде първо към нас от страна на Европейския съюз. Длъжни сме да си потърсим правата по канален ред - първо с подаване на молба в Софийски градски съд, а след това и в европейски съдилища, тъй като неспазването на европейски договори е основно престъпление към Европейския съюз."

От организацията на фестивала твърдят, че даже не са получили предупреждение или информация, че има риск парите да не бъдат изплатени.