Всички големи технологични платформи са в надпревара да обогатят услугите си с помощта на изкуствен интелект, като една от тях е и популярната сред по-младите потребители Snapchat. 

ChatGPT-4, Future of Life Institute и отвореното писмо, което призовава за незабавно спиране на разработката на по-мощен изкуствен интелект

Кой и защо иска да "паузира" развитието на изкуствен интелект

Според някои вече е твърде късно

Функцията за изкуствен интелект, наречена My AI, беше достъпна за плащащи абонати на Snapchat в продължение на няколко седмици, но най-накрая беше внедрена в общата потребителска база на приложението миналата седмица. 

Според TechCrunch данни от Sensor Tower показват, че през последната седмица средната оценка на Snapchat в магазина за приложения е билa едва 1.67 звезди.

Снимка 615891

Източник: iStock

Преобладаващите 75% от всички рецензии са със само една звезда – рязък завой от първото тримесечие на 2023 г. на Snapchat, когато средният рейтинг на звездите беше 3.05 звезди.

Snap пусна на пазара новия бот като безвреден, полезен спътник, който може да „напише песен за най-добрия ни приятел, който обича сирене,” да намери най-добрия ресторант в района или да помогне да намерим перфектната рецепта.

„Голямата идея е, че в допълнение към разговорите с нашите приятели и семейство всеки ден, ние ще говорим с AI всеки ден“, каза изпълнителният директор на Snap Еван Шпигел пред The Verge през февруари.

Снимка 615893

Източник: iStock

Въпреки че писането на песни за най-добри приятели, които обичат сирене, със сигурност може да се счита за добро поведение на чатбот, изкуственият интелект на Snapchat също така предизвика опасения относно безопасността на потребителите и поверителността на данните.

Автор на Washington Post откри миналия месец, че ботът е готов да разговаря с потребителите за наркотици, секс и алкохол - дори ако и когато потребителят открито заяви, че е непълнолетен, каквито са много потребители на Snapchat. 

Още по-притеснителното е, че софтуерът има достъп до данни за местоположението на всеки потребител. 

Нов доклад: какви са прогнозите за влиянието на генеративният изкуствен интелект върху работните места

Застрашава ли изкуственият интелект работното ни място

Има ли причина да се тревожим

Компанията все още не е коментирала темата и по всичко личи, че занапред все по-често ще чуваме подобни оплаквания.