Пазарът на мобилните устройства се нуждаеше от глътка свеж въздух от доста време. В самото начало на 2019 г. някои от най-големите производители представиха следващо поколение джаджи, които ще зададат тона за цялата индустрия през идните години.

Доста е съмнително обаче дали това е най-добрият момент за скок към бъдещето от потребителска гледна точка.

Наскоро Samsung и Huawei сложиха началото на ерата на сгъваемите смартфони, но, както всяко начало, това също се очертава да бъде доста турбулентно.

Huawei Mate X, Samsung Galaxy Fold и какво ни предлага вторият сгъваем 5G телефон

Huawei показа конкурента на Samsung Galaxy Fold

Вече имаме съревнование и при сгъваемите телефони

Galaxy Fold и Mate X са в голяма степен революционни, но и също толкова паянтови. Технологиите, които двата модела използват в сгъващия си механизъм, излизат за първи път на пазара и няма как да знаем колко точно надеждни са.

Снимка 409733

Източник: Samsung

На пръв поглед механизмите и на двата модела изглеждат доста фини и сложни, което автоматично ни навежда на мисълта, че ще се трошат по-лесно, отколкото би било разумно.

При всички случаи и двете джаджи ни навяват мисли за сериозни суми за ремонти. Всички добре знаем колко е лесно да пукнеш 5/6-инчов смартфон екран, а какво остава за по-големи екрани от рода на тези, с които разполагат Galaxy Fold и Mate X.

Снимка 407878

Източник: Samsung

Fold поне се сгъва навътре и по този начин 7-инчовият екран е в голяма степен защитен, но ситуацията далеч не е такава за Mate X, чийто сгъваем дисплей служи като заден гръб - ауч!

Снимка 408751

Източник: Facebook / Huawei Mobile

Не на последно място е важно да отбележим, че сгъваемите джаджи са в голяма степен експериментални. Няма как Samsung и Huawei да ни убедят, че софтуерът и при двата ще работи гладко и без бъгове, тъй като тези устройства тепърва предстои да бъдат тествани и усъвършенствани в реална среда.

При Android производителите бяха нужни години, за да се достигне до етап, в който софтуерът получава регулярни ъпдейти и работи правилно, без грешки.

Снимка 407645

Източник: MobiFlip

И на последно, но далеч не и по важност, място, цените, които Samsung и Huawei oбавиха за новите си джаджи, са твърде високи, за да ни подтикнат към покупка. Това е и може би една от най-значителните причини да не се сдобием със сгъваем смартфон през 2019 г.

И двата производителя си позволиха да сложат безумно високи цени на сгъваемите си джаджи, просто защото са първите на пазара. Убедени сме, че само след няколко месеца ще видим доста конкурентни модели, които задружно ще спомогнат за занижаването на цените при сгъваемите телефони.

Смартфоните, цените им и защо да забавим покупката на нов

Защо сега не е моментът за нов телефон

Тези факти ще ни разубедят да купуваме