SIM картата, която е неделима част от началото на ерата на мобилните телефони, е на път да изчезне като такава и да се слее с процесора. 

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 и какви са предимствата на новия чип

Екстрите, с които идва новият и най-мощен чип на Qualcomm

8К HDR10+ видео заснемане звучи добре

Наскоро технологичните гиганти Vodafone, Qualcomm и Тhales показаха за първи път как това е възможно, използвайки модифициран Samsung Galaxy Z Flip 3, при който т.нар. iSIM е част от самия чипсет на устройството. 

iSIM технологията се различава от познатата ни вече eSIM по това, че първата не се нуждае от присъствието на допълнителни чипове и се превръща в своеобразна функционалност на самия чип. 

Снимка 561136

Източник: Qualcomm

В случая за демонстрацията е ползван Z Flip 3 със Snapdradon 888 5G, но iSIM би могла да се приложи и при други чипсетове. 

С тази технология производителите на компоненти и мобилни джаджи могат да освободят допълнително място в устройствата си и по този начин да заложат на по-компактен дизайн или по-висока производителност. 

Идеята е в някакъв момент iSIM да е част от IoT устройствата, таблетите, лаптопите и други продукти.

Снимка 561134

Източник: iStock

Така връзката между устройствата и доставчиците на мобилни услуги ще стане още по-пряка и ще позволи доставянето на нови и по-богати услуги от страна на операторите. 

Samsung Galaxy Z Flip 3 и как телефонът ни изненада и спечели

Samsung Galaxy Z Flip 3 - телефонът, който ни изненада и спечели

Време е да помислим за сгъваем телефон

Засега обаче не е ясно кога можем да очакваме iSIM да навлезе в масовия пазар.