След доста чакане и слухове Qualcomm най-накрая вдигна завесата на най-новия си и мощен чип в лицето на Snapdragon 8 Gen 1, който се очаква да захранва редица флагмани догодина, включително Samsung Galaxy S22. 

Samsung прави мегафабрика в САЩ

Samsung инвестира рекордна сума в мега фабрика в САЩ

САЩ ще опрощават данъци

Чипът, който до момента бе назоваван като Snapdragon 898, e с осем процесорни ядра, най-мощното от които работи при 3GHz. 

Графичният процесор е Adreno 730 и осигурява до 30% по-бърза обработка при 20% по-нисък разход на енергия спрямо SD 888. 

Снимка 555527

Източник: Qualcomm

Подобни характеристики видяхме и при наскоро обявения MediaTek Dimensity 9000, но е твърде рано да кажем кой от двата чипсета се представя по-добре в реална среда.     

SD 8 Gen 1 е и с обновен 5G модем, благодарение на който скоростта на 5G връзката теоретично може да достигне 10 Gbps - с 25% повече от SD 888.

Има подобрения и в мрежите за машинно обучение и изкуствен интелект, но потребителите може би най-много ще се зарадват на новостите при видео заснемането. 

Снимка 555528

Източник: Qualcomm

Новият чип осигурява възможност за видеозапис с 8К качество и HDR10+, а при слаба светлина сглобява възможно най-добрия кадър, използвайки информация от общо 30 отделни изображения. 

MediaTek Dimensity 9000 и какво предлага първият четири-нанометров чипсет

Това е чипът в следващите най-скъпи смартфони

Ново ниво на производителност

Очакваме чипсетът да намери място в смартфони от серии и марки, включващи Honor, Black Shark, Motorola, OnePlus, Oppo, Redmi, Xiaomi, Sony, vivo, Samsung и други, а първите от тях очакваме да видим още в началото на 2022 г.