Инфлацията, нарушените търговски вериги и продължаващият конфликт в Украйна ще продължат да оказват влияние върху цените на потребителската електроника и през 2022 г., пише CNBC. 

Недостигът на компоненти и как се разпредели пазарът на смартфони през Q3 на 2021 г.

Защо пазарът на смартфоните тръгна надолу

Търсене има, но предлагането не стига

Особено голям е проблемът с недостига на чипове и затрудненото производство в индустрията, притискано от високото търсене и бавното производство. 

Гигантите Intel и Taiwan Semiconductor Manufactoring Company (TSMC) са повишили цените на чиповете си с между 10% и 20% през изминалата година, а през настоящата 2022 г. се очаква ръст с още 5-7%, съобщава CNBC, позовавайки се на мнението на финансови анализатори. 

Снимка 575183

Източник: iStock

Според обявените данни химикалите, необходими за производството на чипове, са поскъпнали с до 20%, но също така е поскъпнал и трудът във фабриките под натиска на инфлацията. 

Повишаващите се цени на енергията също допринасят за поскъпването. 

Тази седмица Nikkei Asia също така съобщи, че TSMC за втори път в рамките на по-малко от година информира партньорите си за предстоящи увеличения на производствените цени. 

Снимка 575182

Източник: iStock

Очаква се увеличение от около 20% и на цените на компонентите, произвеждани от Samsung. 

Според Accenture цялостното поскъпване неминуемо ще се отрази на джоба на потребителите, като най-забележими ще са разликите при електронните устройства, изискващи по-мощни GPU и CPU компоненти. 

Снимка 575184

Източник: iStock

Това означава, че най-голямо ще е поскъпването при компютрите, по-мощните процесори и видео карти, но се очаква да се повишат и цените на домашните електроуреди, играчките с електроника и автомобилите. 

Apple, iPhone 14 и защо тази година iPhone ще е още по-скъп

Защо тази година iPhone ще е още по-скъп

Цяла кошница от причини

Не е изключено цените на смартфоните също да се повишат, като наскоро научихме, че Apple планира да увеличи цената на предстоящия iPhone 14.