През третата четвърт на 2021 г. пазарът на потребителска електроника е поел рязко надолу, съобщава Gartner, предвождан от спадове в продажбите на смартфони и компютри. 

DDR5 SDRAM платките и как количествата бяха изчерпани заради недостига на компоненти

Светът остава без RAM платки заради недостига на компоненти

Нови количества - евентуално догодина

Според обявените данни общите продажби на електронни джаджи са спаднали с 6.8% спрямо същия период на миналата година. 

Интересното е, че търсене има, но предлагането страда от засилващия се недостиг на компоненти, който от своя страна води до поддържане на малко бройки от даден модел, закъснели продуктови представяния и още по-закъснели доставки.

Снимка 554736

Източник: iStock

В сферата на смартфоните Samsung изглежда сравнително незасегната и е успяла да задържи точно 20.2% от световния пазар на телефони. 

Проблемите в индустрията обаче се отразяват сериозно на Xiaomi и компанията изпада до третата позиция що се отнася до пазарен дял, отстъпвайки второто място на Apple, която е с дял от 14.2%. 

Снимка 554452

Източник: iStock

От Gartner разкриват, че в голяма степен са били засегнати продажбите на по-евтини смартфони, докато премиум моделите са продължили да се продават много добре. 

Отчасти това е причината и за размяната на местата между Apple и Xiaomi. 

Xiaomi, електромобилите на марката и кога ще започне масовото им производство

Кога идва първият електромобил от Xiaomi

Вече нямаме търпение

Агенцията също предупреждава, че може да имаме сериозни проблеми с намирането на нови компютри покрай Коледа, и прогнозира, че проблемите на пазара могат да останат поне до края на 2022 г.