SpaceX има разрешение да изпрати десетки хиляди сателити за безжичен интернет в близкия космос, а услугата Starlink вече може да се похвали с над един милион абонати. 

Starlink и как ще бъде ограничена скоростта на космическия интернет

Starlink започва да ограничава интернета си

Изненади за абонатите

Лека полека компанията разшири видовете услуги, които предлага чрез Starlink, но за момента е задължително връзката да се осъществява посредством специална сателитна чиния, за която плащаме отделно от абонамента. 

Следващата стъпка за Илон Мъск и Starlink изглежда е сателитите в космоса да се свързват директно със смартфони. 

Снимка 573163

Източник: Starlink

В началото на месеца SpaceX е поискала разрешение да оборудва следващото си поколение интернет сателити със специални модеми, които ще могат да предават сигнал към мобилни устройства. 

В документите, подадени пред Федералната комисия по комуникациите, се уточнява, че за да стартира подобна услуга ще са нужни около 2000 от новите сателити. 

Планът на компанията е да изпрати поне толкова в орбита до 2024 г., но официалният иск е за изпращане на до 7500 от новите сателити. 

Снимка 600067

Източник: EPA/БГНЕС

Първоначално услугата ще е налична само в САЩ и ще е възможна благодарение на партньорството на SpaceX с телекомуникационната компания T-Mobile. 

От подадените документи също научаваме, че сателитната връзка ще може да осигури гласови обаждания, изпращане на съобщения и интернет със сравнително ниска скорост. 

Starlink, SpaceX и как инфлацията доведе до покачване на цените на космическия интернет

Инфлацията застигна и интернета на Starlink

А обещаваха, че ще поевтинее

Очаква се скоростта при сваляне да е до около 18Mbps, а при качване - до 7.2Mbps.