От няколко месеца интернетът на Starlink е достъпен за България, но космическата мрежа на SpaceX и Илон Мъск все още не покрива големи части от планетата. 

Starlink и как интернетът на Илон Мъск вече може да бъде достъпен и от България

Интернетът на Мъск Starlink е вече в България

Никак не е евтино

Едно от най-големите й ограничения до момента бе, че можем да се свързваме към Starlink само от един, предварително фиксиран адрес, което по никакъв начин не устройваше “дигиталните номади” и често пътуващите хора. 

От тази седмица обаче компанията започва да предлага нова услуга на име Portability, която предоставя на потребителите своеобразна роуминг услуга, когато са на път. 

Снимка 573163

Източник: Starlink

Чрез Portability абонатите вече няма да са ограничени до само един адрес, а ще могат да вземат чинията и рутера си със себе си, когато пътуват. 

И тук обаче има известно ограничение и то е, че рутерът и чинията трябва да са статични, което означава, че няма да имаме интернет, докато не спрем някъде.

Друго ограничение е, че Portability ще е достъпна само на територията на континента, на който се намира и основният адрес, към който е регистриран абонаментът. 

Снимка 573162

Източник: Starlink

От Starlink казват, че скоростта на връзката може да е по-бавна и нестабилна в районите, където регулярната интернет услуга все още не е стартирала официално. 

За да се възползват от Portability oбаче, абонатите на Starlink ще трябва да доплащат още 25 долара месечно, с което месечният абонамент ще стане 125 долара. 

Starlink и защо Франция забрани ползването на космическия интернет

Защо Франция забрани интернета Starlink

Опасност за хората, бизнеса и околната среда

Активирането й се случва през профила ни в сайта на Starlink.