Така нареченият "интернет апокалипсис" може да е на хоризонта в резултат на предстояща слънчева супербуря, предупреждава учен.

Топ 10 на страните с най-строгата цензура в интернет

Не е само Китай - страните с най-строгата цензура в интернет

Ето каква е ситуацията към днешна дата

Професор Питър Бекер, водещ изследовател в университета "Джордж Мейсън", наскоро каза пред FOX Weather, че слънцето е било сравнително тихо с навлизането на интернет, но има 10% шанс през следващото десетилетие "да се случи нещо наистина голямо което потенциално може да унищожи интернет."

Бекер посочи събитието Карингтън от 1859 г., последния път, когато изхвърляне на коронална маса - голямо изхвърляне на плазма и магнитно поле от короната на Слънцето, което може да изкриви магнитното поле на нашата планета - е достигнало Земята.

Снимка 642431

Източник: iStock

Когато такова изригване се насочи към нашата планета, то може да попречи на критична инфраструктура като електрически мрежи, сателити, навигационни и GPS системи, радиопредаватели и комуникационно оборудване.

Очакванията на Бекер са, че слънчевите бури ще стават все по-яростни и тежки.

Според него те биха могли да доведат до спиране на интернет за седмици и дори месеци, а загубите за САЩ например биха могли да се равняват на 20 милиарда долара на ден.

Снимка 642430

Източник: iStock

Вероятността от слънчеви супербури се е увеличила, когато слънцето наближава най-активната си фаза.

Експерти от Центъра за прогнозиране на космическото време на NOAA прогнозираха, че слънцето ще достигне своя максимум, пика на своя 11-годишен цикъл, между януари и октомври 2024 г.

Слънчевите бури са трудни за прогнозиране, така че Бекер работи с Военноморската изследователска лаборатория, за да създаде система за ранно предупреждение, която да предупреждава за възможни смущения на магнитното поле в рамките на 18 до 24 часа, за да смекчи проблема.

Amazon Projcet Kuiper и първите интернет сателити на компанията

Старт на сателитното съзвездие на Amazon

Изстрелването е днес

"Ако имаме предупреждение, всяка минута е от значение, защото бихме могли да поставим сателитите в безопасен режим", казва той.