След доста чакане и известен брой изтекли през последните седмици изображения, Microsoft тази седмица вдигна завесата на Windows 11, който идва с някои интересни подобрения и завзема някои идеи от macOS. 

Новата операционна система предлага значително обновен интерфейс, коренно различно Start меню, подобрения в производителността и още някои интересни екстри, като опцията за сваляне и ползване на Android приложения например. 

Въведена е нова мултитаскинг система на име Snap Layouts, с която лесно можем да разделим екрана си на различни части и лесно да преминаваме от едно приложение към друго.

Снимка 536499

Източник: Microsoft

Услугата за видео разговори Microsoft Teams очаквано е неделимо интегрирана в Windows 11, а централно позиционираните бутони в долната част на екрана откровено напомнят дока на macOS. 

Интеграцията с приложения на Android е една от по-интересните новости, която пристига в Windows не чрез Google, а благодарение на партньорство между Microsoft и Amazon. 

Чрез технологията Intel Bridge потребителите на Windows 11 ще имат достъп до магазина за приложения на Amazon, откъдето ще се свалят и мобилните приложения на Android. 

Снимка 536500

Източник: Microsoft

Разумно е обаче да предположим, че първоначално интеграцията едва ли ще е толкова гладка и интуитивна и едва ли ще има твърде голямо разнообразие от съвместими приложения. 

Новата операционна система ще бъде достъпна съвсем безплатно за хората, които към момента ползват Windows 10, а техническите изисквания са 4GB RAM, 64GB памет и 64-битов процесор.

Снимка 536498

Източник: Microsoft

Засега Microsoft не споделя точната дата за излизането на Windows 11, но очакваме това да се случи в рамките на 2021 г.