Метавселената изглежда се развива с много високи темпове, но виртуалният свят все още е запазен предимно за хора, които притежават VR очила от рода на Oculus Quest. 

Meta, Марк Зукърбърг и как милиардерът планира да изпрати iPhone в историята

Как Зукърбърг планира да изпрати iPhone в историята

Метавселената ни очаква

Това обаче едва ли ще е така задълго, тъй като в скоро време потребителите ще могат да се включват в метавселената и през компютър и смартфон. 

Това става ясно от съобщение в Twitter от Андрю Бозман, главен технически директор на Meta, който разкрива, че компанията работи по уеб и мобилна версия на Horizon Worlds. 

Снимка 570962

Източник: Oculus

Припомняме, че Horizon Worlds e виртуален свят, създаден от Meta, в който можем да се срещаме с приятели, да се разхождаме из виртуални сгради, да играем игри и какво ли още не.

Нямаме представа как точно ще се случва взаимодействието с виртуалната реалност от двуизмерната картина на екрана, но предполагаме, че преживяването ще е подобно на това, което към момента предлагат MMORPG игрите.

Вероятно ще можем да се разхождаме с виртуалния си аватар, също като в игра, и ще взаимодействаме с виртуалния свят и предметите в него чрез виртуален контролер, но това засега са само предположения, непотвърдени от Meta. 

Истинската причина за поста на Бозман е съобщи, че Meta ще взима по-нисък процент от продажбите на дигитални продукти в метавселената, когато те са направени през уеб или мобилна версия. 

Apple, метавселената и какви са плановете на компанията за виртуалния свят

Ще влезе ли и Apple в метавселената

Apple има съмнения за вселената на Facebook

Към момента Meta взима 47.5% такса за продажбите през платформата на Oculus Quest, докато през мобилна и уеб версия тази такса ще е само 25%.