5G мрежа има вече в доста държави, макар и не напълно завършена. Имаме и цяла шепа 5G смартфони, измежду които да избираме.

Един от най-големите технологични ютюбъри Маркъс Браунли обаче смята, че все още е твърде рано да започнем да заменяме старите си телефони в името на това да имаме 5G връзка в джоба си.

В едно от последните си видеа Браунли, който има над 9 милиона последователи в YouTube, реши сам да тества местните 5G мрежи в САЩ, за да убеди всички ни, че ултра-бързият интернет все още не е толкова надежден.

5G технологията, антените и как ще се промени визията и естетиката на градовете

Как 5G ще промени начина, по който изглеждат градовете

И как някои компании печелят от това

На територията на Роуд Айлънд, САЩ, където вече има дузина 5G антени, Браунли изпробва способностите на Samsung Galaxy S10+ 5G, който е един от първите 5G телефони на пазара.

Снимка 441011

Източник: YouTube / MKBHD

Стоейки близо до 5G антена, Браунли успя да достигне невероятна скорост на сваляне от 2.1Gbps.

Както знаем обаче, 5G сигналът пътува на доста по-малко разстояние от 4G и не може да прониква през сгради, дървета, вода и др.

В клипа на Браунли добре виждаме как скоростта на сигнала спада с над шест пъти, ако сме по-далеч от антената и от нея ни дели ъгъл на сграда.

Снимка 441010

Източник: YouTube / MKBHD

Нещо повече - ютюбърът отчита, че по време на теста телефонът е бил нетипично горещ и е загубил 50% от заряда на батерията си в рамките на само четири часа.

Според него ще трябва да бъдат поставени "хиляди или дори милиони" 5G антени, преди да можем да разчитаме, че ще разполагаме с добър и стабилен сигнал, който би оправдал покупката на 5G смартфон.

Именно затова Браунли съветва да изчакаме поне до догодина, преди да се сдобием с подобен телефон.