През последните години флаш паметта под формата на Solid State Drive (SSD) се наложи като стандарт при повечето нови модели компютри. Много хора обаче не разбират каква е разликата между традиционните Hard Disk Drive (HDD) устройства и новата SSD технология, освен че новите хард дискове са до пет пъти по-скъпи, и просто доверчиво си дават парите.

Тайната е в структурата

Първата и основна разлика е, че HDD паметта разчита на голяма доза физически компоненти, за да бъде съхранена и възпроизведена по-късно. Тези хард дискове наподобяват CD диск, но са с доста по-голям капацитет.

Снимка 392570

Източник: iStock

Като цяло, технологията е същата като при CD-ROM - въртящ се, намагнетизиран диск носи в себе си информацията, която сме съхранили, която пък се чете от деликатна леща и лазер. 

SSD технологията, от друга страна, позволява съхранение на информация, без да е нужно каквото и да е движение на компоненти - също, както при флашките. Всъщност, можем спокойно да си представим, че SSD хардовете са просто по-големи флашки с модерни чипове.

Какво означава това

Снимка 392569

Източник: iStock

Разликата в структурата предопределя много по-бързата скорост и стабилност на SSD устройствата. Тъй като в четенето на информацията не са намесени физически движения от различни хардуерни части, данните протичат много по-бързо, отколкото при въртящия се диск.

SSD дисковете могат да запаметяват и възпроизвеждат информация с до 550MB/s, докато HDD моделите обикновено се движат в диапазона от 50MB/s до 120MB/s. 

Кой да изберем

Снимка 392571

Източник: iStock

SSD дисковете са много по-бързи, но и много по-скъпи. Ако сме запалени геймъри или пък работим с тежки графични програми, SSD дискът би направил огромна разлика за нас. 

Ако се нуждаем от голям диск, в който да съхраняваме филмите и снимките си, HDD е по-уместният избор.