В разговор с Тhe Verge колегите от iFixit, които обичат да разглобяват популярни джаджи, за да откриват слабостите им, намекват, че iPhone 12 може би бележи краят на поправяемите телефони на Apple.

Apple iPhone 12 и как новият дизайн на смартфона причинява драскотини и порязвания

Неочакваният страничен ефект на iPhone 12

Когато iPhone 12 причинява физически травми

При отварянето на тазгодишните флагмани на Apple от iFixit са открили, че подменянето на компоненти в iPhone 12 и iPhone 12 Pro не може да се случва без оторизиран софтуер от Аpple.

С други думи, кварталните сервизи едва ли ще могат ефективно да сменят камерата или дисплея на някой от тези телефони, без това да се отрази на правилната им работа след ремонта.

Снимка 504141

Източник: iFixit

Това означава, че ремонтите ще се извършват само от одобрени и лицензирани от Apple сервизи, освен ако не искаме телефонът ни да блокира или да прояви други дефекти.

От iFixit поставят оценка от шест по десетобалната скала, в която 10 означава "лесен за поправяне", а оценка от едно сигнализира за особено труден ремонт.

Те отбелязват, че батерията и екранът на iPhone 12 са сравнително лесни за сменяне, тъй като са и компонентите, които най-често се налага да подменяме или ремонтираме.

Снимка 504139

Източник: iFixit

Част от лепилото, ползвано във вътрешността в миналогодишните модели, е заменено с болтове, което също улеснява работата.

Друг плюс е, че компонентите са разделени в добре обособени модули, което прави смяната на някой от тях по-лесна.

Основните причини за средната оценка са две - стъкленият и съответно лесно чуплив корпус, и многото компоненти на MagSafe технологията, които са неделима част от задния панел.

Снимка 504140

Източник: iFixit

От iFixit разкриват, че при счупване на гърба на iPhone 12 ремонтът ще е по-труден и скъп, отколкото при счупване на екрана, тъй като ще е нужно да се подмени цялото шаси.

iPhone 12 mini, Apple, MagSafe и как малкият смартфон се зарежда различно от останалите модели

Какво не ни казват за iPhone 12 mini, а трябва

За какво си замълча Apple

Ако това ни се струва като твърде голям риск, можем да се поохарчим още малко и да се сдобием с някои от новите кейсове на Apple, създадени специално за работа с MagSafe.