Във втората четвърт на тази година Huawei постигна заветната си цел и се превърна в най-големия производител на смартфони в света, задминавайки дългогодишния лидер Samsung.

Седмици по-късно обаче изгледите за китайската компания отново придобиват мрачен характер, след като САЩ продължи да налага търговски забрани и лиши Huawei от достъп до компоненти и чипове.

Технологичният анализатор Минг-Чи Куо от TF International Securities, който често излиза прав в прогнозите си, наскоро заяви, че догодина Huawei може да загуби до 75% от продажбите си в световен план или напълно да излезе от пазара на смартфоните.

Снимка 481386

Източник: архив ЕПА

Това, разбира се, би довело до сериозни промени в целия пазар и в доставките на компоненти.

Huawei, Google и ще продължат ли ъпдейтите за смартфоните на марката

Спират ли ъпдейтите за Huawei смартфоните

Споразумението изтече

Възможно е оттеглянето на Huawei да предизвика спад в продажбите на камери, процесори и 5G компоненти, което ще доведе разместване и в други пластове на индустрията.

Основните печеливши от това ще са Apple, Oppo, Vivo и Xiaomi, казва Куо.

Той очаква, че ако ситуацията остане непроменена, Huawei ще загуби над 30% от пазара си в Китай, където са основните позиции на компанията.

Снимка 479653

Източник: архив ЕПА

При последните си рестрикции правителството на САЩ обяви, че американски компании могат да кандидатстват за индивидуални лицензи за работа с Huawei, но такива все още няма издадени.

Huawei, САЩ, Доналд Тръмп и защо Huawei ще спре да произвежда чипове през септември

Чиповете на Huawei свършват през септември

Компанията отново е в трудна позиция

От Phonearena научаваме, че за момента компанията MediaTek е кандидатствала за подобно разрешение, като крайният срок за подаване на иск е до средата на септември.