Преди малко повече от година, когато САЩ наложи рестрикции над търговията на американски компании с Huawei, китайският гигант получи временен лиценз, който гарантираше ъпдейтите за приложенията на Google във вече излезли модели.

Наскоро обаче този лиценз изтече, което означава, поне на теория, че по-старите модели на Huawei и Honor могат да бъдат лишени от бъдещи обновления без допълнителни предупреждения.

От Huawei казват, че телефоните, продадени преди влизането на забраната, ще продължат да получават нов софтуер.

Снимка 469247

Източник: iStock

Позицията на Google е, че има желание да продължи работа с Huawei, стига държавните регулации да го позволяват.

В същото време обаче американската администрация изглежда е решена да изолира Huawei. Наскоро бяха приети мерки за допълнително отдалечаване на китайската компания от американски такива, като целта бе да се блокират продажбите на американски чипове към Huawei.

Компанията малко след това обяви, че спира производството на чипове заради липсата на компоненти от САЩ, което означава, че Mate 40 най-вероятно ще е последният модел с Kirin чип.

Huawei, САЩ, Доналд Тръмп и защо Huawei ще спре да произвежда чипове през септември

Чиповете на Huawei свършват през септември

Компанията отново е в трудна позиция

По отношение на приложенията, които не попадат под американските забрани, потребителите могат да очакват, че ще продължат да получават нови версии през AppGallery на Huawei.