Наскоро Facebook за първи път в историята си отбеляза спад в месечните си потребители, но в същото време виртуалната вселена на Meta се разраства с главоломни темпове. 

Facebook (Meta) и как компанията започна да губи месечни потребители за първи път в историята си

За първи път в историята си Faceboоk губи потребители

Лоши новини за Зукърбърг

VR приложението Horizon Worlds, в което можем да създаваме виртуални светове и чрез аватара си да взаимодействаме с други хора, е увеличило десетократно потребителите си от декември насам, предава The Verge. 

Приложението излезе от бета тестовете си през декември и оттогава е достъпно за собственици на VR oчила Oculus Quest на територията на САЩ и Канада, а към днешна дата вече се радва на над 300 000 потребители. 

Тези данни идват директно от Крис Кокс, главен продуктов директор на Meta, а по думите на Марк Зукърбърг Horizon Worlds ще играе централна роля в развитието на виртуалната вселена на Meta. 

В обявените статистики влизат и потребители на Horizon Venues - подобно на Worlds приложение за събития на живо във VR среда. 

По данни на Meta в Horizon Worlds вече са създадени над 10 000 светове, а разработчиците, които работят по тях и по нови такива, наброяват над 20 000. 

Засега обаче няма надеждни индикатори, които да гарантират, че значителният ръст на потребителите на Horizon Worlds ще продължи и занапред. 

Според някои източници Meta e продала над 10 милиона бройки от Oculus Quest, така че се очаква все повече от тях да направят първите си стъпки във виртуалния свят на компанията.  

Meta (Facebook) и патентът за механично око

Механичното око на Meta (Facebook)

Ерата на роботите и изкуствения интелект

Амбицията на Meta е да продължи да развива приложението си и да го направи достъпно и през платформи като Instagram и Facebook.