През 2019 г. Русия прие закон, който задължава производителите на потребителска електроника да предлагат продуктите си с инсталирани приложения, разработени от руски фирми и предварително одобрени от правителството.

Русия, Starlink, SpaceX, OneWeb и защо страната обмисля глоби за потребителите на “космически интернет”

Защо Русия иска да глобява потребителите на Starlink

Страната няма контрол над мрежата

Този закон влиза в сила от първи април и през последните седмици наболелият въпрос бе дали Apple ще склони да направи подобен компромис със своите телефони и компютри.

Тази седмица руският вестник "Ведомости" разкри, че американската компания е потвърдила съгласието си с новите си правила, въпреки че първоначално отказа да се съобрази с тях.

Снимка 523189

Източник: GettyImages

Това е първият път, в който ще Apple предлага на потребителите си възможност за инсталация на софтуер от трети компании при първоначалното стартиране на устройствата.

Решението е особено изненадващо, имайки предвид строгия контрол, който Apple се стараеше да пази над софтуера в устройствата си и личните данни на потребителите си.

Под новите правила всеки нов потребител на Apple на територията на Русия ще избира от предварително одобрен от правителството списък от приложения, който ще се появява още в процеса на първоначалните настройки на съответното устройство.

Снимка 523191

Източник: iStock

Към момента този списък все още не е финализиран и публикуван официално и най-вероятно ще бъде променян периодично.

Припомняме, че това не е първият път, в който Apple прави реверанс към Русия.

Apple Maps и в коя държава се намира Крим според компанията

В коя държава се намира Крим според Apple

Apple следва изискванията на Русия

Преди две години компанията отнесе сериозни критики, след като Крим бе представен като част от Русия в Apple Maps, като и тогава имаше сведения, че действията на Apple са подбудени от натиск от страна на Русия.