Ако слуховете около новия iPhone 13 се окажат верни, iOS 15 би трябвало да се появи към края на септември, редом с излизането на новите смартфони на Apple. 

Не е и нужно да чакаме дотогава, за да разберем какво ще ни предложи новата операционна система. Вчера, 8 юни, по време на конференцията WWDC 2021 компанията разкри доста от новостите в нея. 

FaceTime

Значими промени се предвиждат за услугата FaceTime, която през последната година изостана сериозно зад еквивалентните продукти на Google по отношение на функции и екстри. 

Снимка 533856

Източник: Apple

В iOS 15 FaceTime ще се сдобие с по-добър звук и изолиране на страничните шумове, но също така и с функцията SharePlay. 

Чрез нея ще можем да споделяме екрана си, да гледаме филми или да слушаме музика заедно със събеседника, независимо дали връзката се осъществява през лаптоп, таблет или телефон. 

Потребителите на Android и Windows вече също ще могат да ползват FaceTime, но не през приложение, а през уеб браузър. 

Известия

С iOS 15 вече ще имаме достъп то услуга на име Notification Summary, която в определен от нас час от деня ще ни дава персонализиран списък с най-важните за нас известия. 

Снимка 533857

Източник: Apple

Focus e името на друга нова екстра, която ще показва на контактите ни дали сме в Do Not Disturb режим и ще им дава възможност да се свързват с нас въпреки статуса ни, ако ни търсят за нещо спешно и важно. 

Чрез Focus ще можем също така да създаваме нови статуси в зависимост от това с какво сме заети и кой искаме да има достъп до нас. 

Работа с текст

iOS 15 ще копира услугата Lens на Google, чрез която можем лесно и бързо да вадим текст от снимка, да го обработваме и използваме в други приложения. 

Снимка 533858

Източник: Apple

Тази обработка се случва в самия телефон, а не в облак, което ни дава известна доза спокойствие, че поверителните ни данни няма да бъдат в опасност. 

При работа с текст пък ще трябва само да тапнем върху думата или изречението, за да получим опция за бърз превод. 

Други новости

Safari също ще претърпи промени, които ще ни позволят по-лесно да сменяме между различни отворени страници, като за целта ще трябва само да плъзнем пръста си наляво или надясно. 

Снимка 533859

Източник: Apple

Приложението за метеорологичната прогноза вече ще е по-детайлно и ще ни дава графики за очаквани валежи, температури и т.н.

Health приложението пък ще се сдобие с нова функция, чрез която ще можем от разстояние да следим здравните показатели на наши близки и да получаваме известия за рискови отклонения. 

Apple iPhone 13, LiDAR и екстрата, с която ще се сдобият всички модели от предстоящата серия

Екстрата, с която ще се сдобият всички модели iPhone 13

iPhone 13 пристига през септември

Съвместими модели

iOS 15 ще е достъпна за всички модели от iPhone 6S насам, както и за iPod Touch 7 и първия iPhone SE.