Джаджите на Apple са синоним за качество и дълголетие, но една продуктова категория е добре известна с парадоксалното си отклонение от стандартите на компанията.

Apple AirTags и как могат да бъдат хакнати новите тракери

Големият проблем на новите AirTags на Apple

Неудобен момент за Apple

От години насам кабелите на Apple са пословично ненадеждни, а логичното заключение е, че с тях компанията ни принуждава периодично да се харчим за нови.

Цяло постижение е да изкараме пълна година с фабричния кабел от кутията на iPhone, но проблемът далеч не е ограничен само до кабела за зареждане на телефон. 

Снимка 532374

Източник: iStock

Скъсаният в края си кабел е често срещано преживяване и сред собствениците на MacBook, iPad и традиционните слушалки.

Важно е да знаем обаче, че това невинаги е било така.

Някога (преди появата на iPhone през 2007 г.) кабелите на Apple разполагаха със солиден PVC елемент на мястото на тънкия гумиран елемент, който познаваме в ерата на iPhone. 

Снимка 532375

Източник: iStock

Решението е било продиктувано изцяло от естетически мотиви, които очевидно са взели превес над функционалността и здравината, казват от Apple Explained.

Вероятно е обаче роля да е изиграла и инициативата A Greener Apple, стартирана от покойния Стив Джобс, чиято цел е да елиминира вредните и неустойчиви материали от продуктите на компанията. 

Дали продажбите на допълнителни кабели са били основна цел - няма как да знаем, но със сигурност са били съображение.   

Добрата новина е, че от скоро Apple започна да залага на кабели с текстилно покритие. 

Apple и проблемът с вирусите в компютрите на компанията

Компютрите на Apple са пълни с вируси

Някога не беше така

С такива разполагат новият iMac и HomePod, но за момента не знаем със сигурност дали ще видим подобни кабели в кутиите на предстоящите модели MacBook и iPhone, които ще видим до края на годината.