Преди няколко дни Европейският парламент реши (при мнозинство от 582 срещу 40 гласа), че до юли тази година Европейската комисия трябва да прокара закони, с които да заложи единен стандарт при зарядните за смартфони.

Решението е добра новина за потребителите, тъй като при наличието на подобен закон ще можем да зареждаме андроидските си джаджи с кабели за iPhone и обратно. Основният печеливш в случая обаче е планетата.

Мотивите на Европейския парламент са базирани най-вече върху факта, че постоянно променящите се стандарти за портове за зареждане водят до ежегодно натрупване на огромно количество непотребни кабели и адаптори.

Задръстваме света със стари смартфони и компютри

Задръстваме света със стари смартфони и компютри

Само 20% от всички технологични отпадъци се рециклират

По последни данни от 2016 г. електронните отпадъци на територията на ЕС са възлизали на точно 12.3 милиона тона годишно. Именно заради това е добре да се направи всичко възможно, за да бъдат сведени до минимум.

USB-C вече се среща при повечето модели с Android

Източник: iStock

USB-C вече се среща при повечето модели с Android

Както обаче добре знаем, светът на смартфоните е разделен на две основни части - между iOS и Android.

Повечето производители на Android преди залагаха единодушно на mini-USB портове при смартфоните си, а от миналата година USB-C се превърна в общоприет стандарт.

От Apple обаче не биха се отказали толкова лесно от собствения им Lightning порт, тъй като той е източник на доста добри приходи за компанията.

Lightning кабелът, с който с удоволствие бихме се разделили

Източник: iStock

Lightning кабелът, с който с удоволствие бихме се разделили

iPhone не работи толкова добре с нелицензираните копия на Lightning кабела, което означава, че потребителите са, малко или много, длъжни да плащат на компанията още, за да зареждат телефоните си безпроблемно.

Apple, iPhone SE 2 и как ще изглежда бюджетният смартфон на компанията

Как ще изглежда iPhone SE 2

Ретро дизайн за малко пари

През 2018 г. компанията заложи за първи път на USB-C при iPad Pro. Възможно е и тази година да пропусне да промени портовете на iPhone, смятат някои технологични коментатори.