Когато навън става все по-топло, кое е първото нещо, за което се сещате? Вероятно голямата чаша, пълна с лимонада и лед или с бира... А последното? Сигурно големият сандвич с месо, майонеза и кетчуп...

Дори внезапната липса на апетит да ви учудва, тя си има съвсем научно обяснение - апетитът отчасти се контролира от вътрешната температура на тялото ни - колкото по-висока е тя, толкова по-малко чувство на глад изпитваме.

Това е и една от причините всички диетолози да са на мнение, че топлите месеци са най-подходящото време за отслабване (ако разбира се това се налага).

Но какво да правим през останалото време от годината?! За щастие не е задължително навън да е горещо, за да установим предимствата на понижения апетит. Установено е например, че лютивите и силно подправени ястия по-бързо задоволяват чувството на глад. Капсаицинът, на който се дължи затоплящият ефект на лютата храна, засилва усещането за ситост с приемането на по-малко храна.