Има доста изследвания за това, как бракът (или съвместното съжителство) влияе на личностната реализация на хората.
По-успешни ли са обвързаните от самотниците? Резултатите не са еднозначни, но помагат да бъдат разграничени някои митове от фактите.

Факт: Женените печелят повече пари.
Прави впечатление, че женените мъже по-често заемат високи постове в бизнеса, по-лесно се придвижват нагоре по кариерната йерархия, повече им се доверяват, отколкото на неженените им колеги.

Мит: Успешните жени са по-често неомъжени.
Отчасти е вярно, че процентът на омъжените жени сред високо-образованите жени-професионалистки е малко по-нисък, отколкото при неомъжените, но според проучванията тази разлика съвсем скоро ще се стопи и ще изчезне напълно до 2010 г. Това се обяснява с промяната в самия модел на брака, при който, в съвременния живот, и двамата партньори разполагат с еднакви права и отговорности.

Факт: Работодателите отдават предпочитание на женени мъже при подбор на персонала.
Ако двама кандидати за едно място са се представили еднакво добре, но единият е женен, а другият - не е, то, подсъзнателно, работодателят избира женения. Според специалистите този подсъзнателен подбор се дължи на представата, че жененият мъж ще бъде по-отговорен към работата си и ще отсъства по-малко. Фактите потвърждават, че женените наистина много по-рядко ползват отпуск, практически никога не закъсняват за работа и рядко сменят местоработата си.

Мит: Женените хора са по-креативни.
Това вярване вероятно се дължи на разсъждение, че в статуквото на брака хората ще пренасочат креативността си към работата. В действителност, изследване, проведено сред 280 учени показва, че тяхното творческо вдъхновение и оригиналност намаляват от момента на встъпване в брак. Същото е доказано-вярно и за музикантите, художниците и писателите.

Факт: Женените имат по-здрава психика.
Смята се, че женените хора са много по-щастливи от неженените. Освен това те рядко изпадат в депресия, а настроението им не се променя така, както у самотните. Изследвания показват, че бракът играе особено благоприятна роля за психиката на мъжете. Опитите за самоубийство сред женените мъже са с 50% по-малко, отколкото при ергените и разведените.

Мит: Неженените хора по-добре се грижат за здравето си.
Смята се, че след сватбата хората започват да се грижат по-малко за себе си и здравето си. В действителност, резултати от изследвания сочат, че семейните са далеч по-малко податливи към алкохолизъм или наркомания. Освен това, мъжете, благодарение на грижата на жените си, по-рядко настиват, а кръвното им налягане е по-стабилно.

Факт: Женените живеят по-дълго.
Фактите говорят следното: 9 от 10 женени мъже и омъжени жени доживяват до 65-годишна възраст, докато само 6 от 10 неженени/ разведени мъже и 7 от 10 неомъжени/ разведени жени стигат до тези години.

ТЯ.bg