Какво се случва обикновено с нас сутрин?! Часовникът звъни и сънят рязко си "отива". Набързо изпиваме чаша кафе, приготвяме закуска за семейството, обличаме детето за детска градина или училище и трескаво си мислим колко много работа ни чака днес. Това е началото на още един ден, изпълнен със стрес, а всяко начало си има своето продължение.

Често се събуждаме с лошо настроение и се чувстваме уморени и отпаднали. Повечето хора, които се чувстват обременени от семейни и работни задължения, се събуждат с главоболие, отпадналост и забързан пулс. Това не е случайно.

В момента на събуждането мозъкът подава команда на организма за начало на дневната активност, но тялото още не е готово за нея - то не е в състояние толкова рязко да премине от състояние на нощна отпуснатост към интензивна работа.

Защитавайте своя организъм от рязкото събуждане и му помагайте да се адаптира, съветват специалистите. Всяко физическо упражнение - според тялото и кондицията - е едно добро начало на деня.

Предлагаме ви няколко препоръки, за да започнете деня си с добър тонус:

Не ставайте рязко от леглото. Навийте си будилника 5-10 минути по-рано - това време ви е необходимо за т.н. пасивна мускулна утринна гимнастика.

Не отваряйте очи, протегнете се меко и дълго - както правят котките. През периода на протягане в организма се изработват ендорфини, т.н. хормони на удоволствието, които способстват за доброто настроение.

Усмихнете се и направете 5 дълбоки вдишвания и издишвания като задържите дъха си на двете последни.

Мигайте с очи поне 30-40 пъти. С меката част на дланта масажирайте разстоянието между веждите до появяването на топлина.

Стискайте ръцете си в юмрук, като повторите това упражнение 10-20 пъти.
Докато лежите по корем, изпънете крака и поставете ръцете до тялото. Натискайте леглото с глава и пети. Леко напрягайте мускулите в следната последователност: стъпала, глезен, бедра, напрягайте и отпускайте ръцете - от пръстите до раменете.

Легнали по гръб, свийте краката към корема и ги обхванете с ръце. Изправяйки краката, се опитайте да “разкъсате” сплетените ръце. Нормализирайте дишането си - спокойно и дълбоко вдишайте през носа, а после бавно и равномерно издишайте през устата. Това трябва да се повтаря с интервал от 3-4 секунди.

След това седнете на леглото и изправете гърба си във вертикално положение, направете 5 кръгови движения с главата в различни посоки.

Сега вече можете да си спомните своите сутрешни задължения и да се опитате да ги планирате.

Полезно е сутрешното събуждане да завършва с взимането на душ - топъл, студен или контрастен (редуване на студено и топло) е ваше решение. Организмът не трябва да се насилва - изберете тази водна процедура, която ви доставя максимално удоволствие.
Специално за жените: отделете няколко минути за лицето си - нанесете върху кожата на лицето и шията лека маска, оставете я да изсъхне. Сутрешните маски, нанесени за 1-2 минути, притежават само тонизиращо действие и не изключват прочистващите и хранителните маски, нанасяни обикновено в края на деня.

След маската натрийте лицето си с няколко кубчета лед. Някои дори съветват във водата за леда да добавяте зелен чай и лайка.

После нанесете крем върху лицето, погледнете се в огледалото и едва тогава отидете в кухнята.

Организмът ви е готов за напрежението на предстоящия ден.

Тя.bg