Хората, които се опитват да намалят килограмите, знаят какво означава да броиш всяка калория. Употребата на изкуствени подсладители вместо захар е добре познат начин за намаляване на калориите.
Ново изследване обаче показва, че ефектът е съвсем различен и за съжаление с обратен знак, съобщава здраве.bg.
"Когато организмът поема нещо сладко, метаболизмът се ускорява и се подготвя да изгори по-голямото количество калории, което постъпва. Когато се употребяват изкуствени подсладители, става обратното - метаболизмът се забавя. Това има и страничен ефект - тялото изгаря по-малко мазнини, те започват да се натрупват и съответно теглото се увеличава", коментира резултатите от изследването проф. Сюзън Суитърс от Университета "Пърдю" в САЩ.
"Освен това, привиквайки към приемането на такъв тип подсладители, следващиятпът, когато в тялото постъпи захар, метаболизмът не се повишава и това води до още един вторичен отрицателен ефект. Изкуствените подсладители не са създадени с цел да се намалява теглото и затова не бива да се смятат за част от диетата за отслабване", допълват учените и препоръчват на тези, които искат да намалят килограмите, да подбират натурални храни, като не забравят също ползата от физическите упражнения и цялостния здравословен начин на живот, съобщава Би Би Си.