Американската компютърна компания "Епъл" съобщи, че нейният бивш генерален директор и съосновател Стив Джобс е починал.

"С дълбока скръб съобщаваме, че Стив Джобс почина днес", се казва в кратко комюнике на административния съвет на компанията. Стив Джобс страдаше от няколко години от тежки здравословни проблеми, които го накараха на 24 август да напусне поста си и да се оттегли.

Починалият на 56-годишна възраст Стив Джобс бе емблематична фигура за Силиконовата долина и бе в основата на някои от най-известните продукти на "Епъл". Той стои зад успеха на персоналните компютри "Macintosh", на преносимите MP3 плейъри iPod, на смартфоните iPhone, на цифровите таблети iPad.

През август той се оттегли не само от управлението, а и изцяло от дейността на фирмата, която стартира заедно със Стивън Возняк. От компанията не дадоха никакви обяснения за неговото напускане, но се знаеше, че от години той има много тежки здравословни проблеми.

Стив Джобс е роден на 24 февруари 1955 г. в Сан Франциско, Калифорния. Той е незаконороден син на Абдула Джандали (сириец по произход) и американката Джоан Симпсън и още като невръстно бебе е осиновен от Пол Джобс и Клара Джобс-Акопян.

БГНЕС