Няма да задълбаваме в обяснения за това защо 2018 г. бе най-трудната за Марк Зукърбърг и Facebook. Доста се изписа и изговори за нередностите в платформата, като дори видяхме как подобна мрежа може да повлияе на нещо толкова голямо като президентските избори в САЩ.

Научихме и доста за това как, кой и кога ни следи чрез профила ни във Facebook, и спокойно можем да заявим, че повечето от нас вече не възприемат Марк и проекта му по същия начин. 

Facebook, Netflix, Spotify, скандалът със социалната мрежа и достъпът до съобщенията

Измислен ли е скандалът с Facebook, Netflix и Spotify

Или просто не си признават

Именно това е една от централните теми в тазгодишното новогодишно писмо на Зукърбърг до света.

Милиардерът публикува истински "чаршаф", в който, общо взето, повтаря всичко, което бе рецитирал пред камерите през цялата година. 

Ако трябва да направим синтез на казаното, ето как би звучал той: променихме се тотално, вече нищо не е същото, правим всичко възможно, за да предотвратяваме случки като тази с Cambridge Analyticа; моля ви, не си тръгвайте.

В поста си Зук обяснява как над 30 000 служители неуморно работят, за да следят за нередности и как компанията инвестира милиарди в тази посока. 

Споменава за AI системи, които следят за терористични групи и хейт в мрежата, като ежедневно се премахват "милиони профили".

Иначе казано, пространството във Facebook се следи много по-изкъсо и всичко случващо се се наблюдава от още повече очи и алгоритми. Ами, ОК, но това не ни звучи атрактивно. 

Зук съобщава също, че гледането на клипове в платформата е редуцирано с 50 милиона часа на ден, благодарение на усилията, които се полагат, за да се премахнат клипове, които не допринасят за благосъстоянието на потребителите. 

Това елегантно се изтъква като жертва и компромис от страна на мрежата, който занапред ще носи позитиви за всички. 

Благодарим на Зукърбърг за всичко и му пожелаваме догодина да има възможност да каже нещо различно.

Инвеститорите искат Зукърбърг аут

Инвеститорите искат Зукърбърг аут

Тежки времена за Facebook, още по-тежки за основателя му