Вчера, 13 януари, актьорът от "Междузвездни войни" Марк Хамил реши да последва примера на растящ брой знаменитости и публично обяви, че изтрива профила си във Facebook.

Защо Стив Возняк ни съветва да изтрием Facebook профилите си

Защо Стив Возняк ни съветва да изтрием Facebook профилите си

Какво мисли един от основателите на Аpple за социалната мрежа

Докато повечето оттеглящи се от Facebook известни личности напускат социалната мрежа поради съображения за сигурност, притесненията на Хамил са свързани най-вече с лъжливите публикации, които циркулират в мрежата.

"Разочарован съм, че Марк Зукърбърг цени повече приходите, отколкото истината", сподели актьорът в Twitter.

В поста си Хамил добави и линк към статия на New York Times, която обсъжда отказа на Facebook да следи за достоверността на политическите реклами в социалната мрежа.

Това, което очевидно дразни 68-годишния актьор, е фактът, че политическите кампании могат да бъдат много точно таргетирани към определени групи хора, но съдържанието им по никакъв начин не подлежи на проверка от страна на Facebook.

Facebook, изтеклите данни на 267 милиона потребители и къде са достъпни

Facebook разкри 267 милиона телефонни номера

Пореден гаф със социалната мрежа

Преди появата на поста на Хамил в Twitter, от Facebook публикуваха блог статия, в която се обяснява, че потребителите имат много възможности да ограничат какво виждат в профилите си.

Малко след това група от 250 служители на компанията изпратиха писмо до New York Times, цитирайки, общо взето, същите притеснения, които очевидно има и актьорът.