Тази седмица се разрази поредният скандал, свързан с Facebook и пробив в сигурността на системата. Фирмата за киберсигурност Comparitech публикува разкритието си, че данните на над 267 милиона потребители на социалната мрежа са станали публично достояние.

Става въпрос за имена и телефонни номера, които могат да бъдат използвани най-вече за изпращане на нежелани спам съобщения.

Данните, които са предимно на американци, са били достъпни в паралелната мрежа dark web допреди няколко дни, като достъпът до тях вече е ограничен. Не е ясно обаче кой се е възползвал от него.

Снимка 458480

Източник: iStock

Според компютърните специалисти, открили пробива, смятат, че той е извършен от територията на Виетнам. Единият начин за събиране на данните на потребителите е директно от сървърите на компанията, а другият - чрез специален метод, който ги "изстъргва" директно от профилите, пише Daily Mail.

Facebook и приложението за разпознаване на лица от 2015 г.

Facebook отново е действал зад гърба ни

Защо никой не е анонимен в интернет

Това е поредният удар по сигурността на Facebook, след като миналата година телефонните номера на повече от 400 милиона потребите изтекоха в интернет. Скоро след това стана ясно и че Cambridge Analytica събира информация за потребителите, която да се използва с цел по-успешна реклама и политически кампании.