Ако не сме се поддали на маркетинговите стратегии на големите вериги за "бърза мода" (Zara, H&M, NewYorker Bershka, Topshop и много други), които обновяват инвентарите си на всеки две седмици, средният живот на дрехите, които носим обикновено, е не повече от три години. Всъщност, според някои проучвания в Европа шест милиона тона текстилни продукти се изхвърлят всяка година и само 25% се използват повторно.

Някои цифри, които, без съмнение, карат нашия екологичен отпечатък да окаже по-голямо влияние върху грижите за планетата, тъй като текстилната промишленост е втората най-замърсяваща след тази на петрола.

Прекомерна консумация на вода

Снимка 347934

Източник: iStock

Бащата на понятието "воден отпечатък" Arjen Hoekstra обяснява, че количеството вода, което е необходимо, за да се озоват дрехите в гардероба ни, е много по-голямо, отколкото си мислим. Даваме и пример: за направата на един чифт дънки от един килограм има приблизителна консумация от 10 хил. литра вода, а за производството на памучна риза се използват около 2500 литра.

Откъде идват дрехите, които носим

Снимка 347938

Източник: iStock

Офшорингът в текстилната промишленост води до по-голямо използване на транспорта и, следователно, на горивото. Това означава увеличаване на въглеродния отпечатък, който  се превръща в тонове CO2, което пък допринася за повече емисии на парникови газове. Да не говорим за процесите на производство, боядисване и гладене, които също са важни консуматори на енергия.

Емисии на токсични вещества

Снимка 347942

Източник: iStock

5% от химикалите, които съставляват дрехите, са вредни за околната среда - според проучване на шведската агенция по химикалите. Тези вещества се освобождават при създаването на бои, при производствения процес, измиването на дрехите или когато се извозват в депата за отпадъци.

Прекомерно използване на почвата

Снимка 347944

Източник: iStock

За производството на облекло се използват три вида влакна: естествени, изкуствени и синтетични. Получаването на естествени влакна, като памук или лен, означава свръхексплоатация на почвата чрез използването на торове, пестициди и други химически продукти (с изключение на биологичните култури).

Когато пък идват от химическата промишленост, изкуствените и синтетични влакна замърсяват околната среда, ако не са правилно рециклирани.

Изпускане на опасни вещества

Снимка 347939

Източник: iStock

При производствения процес на всяко облекло се отделя голямо количество отпадъци и вещества, вредни за околната среда. През последните години броят на компаниите, които избират по-устойчив процес на създаване, се увеличава и се обръща специално внимание на цялата верига на стойността на продуктите.