Зелената морава от райграс е неизменна част от представата ни за малка, спретната къщурка. Но всеки, грижил се за голяма площ, засята с тази декоративна трева, знае, че тя изисква много и редовни усилия по поддръжката ѝ, които невинаги можем да положим.

Къща на дърво с всички екстри

Кацнал на едно дърво

Като в приказките

Приятелите ни от Tree Hugger твърдят, че детелината е много по-добър избор за озеленяване на двора, отколкото райграса. А причините са доста.

Снимка 371724

Източник: iStock

Райграсът расте доста бързо и трябва да бъде косен минимум веднъж месечно, ако искаме да запази свежия си вид. Детелината, от друга страна, почти не се нуждае от косене, защото спира растежа си след определена височина.

Тя е полезна и за хранителния профил на почвата в градината и може да бъде засята редом със зеленчукови растения. Детелината улавя азота от въздуха и го освобождава в почвата, а това подпомага растежа на околните насаждения.

Снимка 371726

Източник: iStock

Едно от най-досадните неща при поддръжката на морава определено е поливането. В това отношение детелината е много по-непретенциозна от райграса и се нуждае от доста по-малко вода. Това спестява и време, и пари.

Детелината би издържала на суша доста дълго време, което ще ни държи спокойни, докато сме на почивка през лятото.

Как да изгоним голите охлюви от двора си

Как да изгоним голите охлюви от двора си

Проблемите на лятото

Тези малки и чаровни растения не се нуждаят от хербициди или торове и са изключително приятни при допир с босите ни крака.