Всеки човек, живеещ в къща с двор, знае, че подобен лукс ни струва много труд и усилия, ако искаме градината и дома ни да изглеждат приветливо и уютно.

Докато живеещите в апартаменти хора се борят предимно с хлебарки и шумове от съседите, любителите на живота в къща ежедневно се изправят пред най-различни гадинки, насекоми и влечуги.

През летните месеци една от най-големите напасти за уютния ни двор са голите охлюви. Слузестите и неприятни за окото следи, които оставят, допълнени с реалната опасност да стъпиш бос върху самите тях, прави голите охлюви нежелан обитател на двора за много хора.

Ето и няколко лесни начина, чрез които да се отървем от тях.

Природният кръговрат

Снимка 220413

Източник: iStock

Ако живеем на село и отглеждаме домашни птици, бихме могли да ги пускаме в двора си за по час всеки ден. Кокошките, патиците и гъските обожават голи охлюви и с удоволствие биха ви отървали от тях.

А и по този начин запазваме баланса на природния кръговрат, без да се чувстваме като убийци.

Капан за охлюви

Снимка 316062

Източник: iStock

Преди да легнем вечер, можем да поставим кори от портокал или диня около местата, където знаем, че охлювите се разхождат нощем. Тъй като обичат влагата и сянката, малките твари ще потърсят убежище под корите, които след това можем да изхвърлим надалеч - отново, без да е нужно да убиваме охлювите.

Втора цедка

Охлювите изобщо не обичат миризмата на кафе. Вместо да изхвърляме остатъчните материали от сутрешното кафе, можем спокойно да поръсваме с него площите, където плужеците обикалят. По този начин наторяваме градината си, рециклираме отпадъците си и спестяваме живота на гадинките - 3 в 1.

Мини плаж

Снимка 359978

Източник: iStock

Охлювите ненавиждат грапави или песъчливи повърхности. Ако мястото го позволява, добра идея би било да разпръснем пясък, като по този начин ще възпрепятстваме движението им.

Растения, които гонят комарите надалеч

Растения, които гонят комарите надалеч

Лесно, евтино и ефикасно

Билкова градина 

Снимка 280359

Източник: greekflora.gr

Също както комарите, охлювите странят от аромата на някои билки. Ако искаме да се отървем от тях по хуманен начин, можем да засадим лавандула, бегония и/или розмарин в градината си - и трите растения ги отблъскват ефективно.