Векове наред човечеството се вълнува от темата за тайната на щастливата любов или връзка, ако искаме да бъдем по-прозаични. Дали това са малките жестове и компромисите, или просто трябва да сме "създадени един за друг". Екип от психолози от Университета Тенеси Ноксвил имат друго обяснение - трябва да се караме "качествено".

Снимка 332682

Източник: iStock

Според тяхното изследване, двойките, които са в дългогодишна връзка, като цяло се карат по-рядко. Но когато това се случва, конфликтите им са по въпроси, които могат да получат решение, а не такива, които изглеждат без изход.

"Щастливите двойки обикновено подхождат към споровете си с идеята, че трябва да намерят решение. Това се изразява и в избора им на теми, които избират да дискутират," пише Ейми Роър, професор по детска и фамилна психология.

Снимка 341632

Източник: iStock

Проучването, публикувано в списание Family Process, показва, че най-честите теми за конфликт на щастливите двойки са свободното време, домашните задължения, интимните отношения, парите. Теми като ревност, религия и политика са избягвани в споровете им.