Когато си представяме дъждовните капки, те обикновено имат формата на сълза или стичаща се капка по стъклото на прозореца - силно издължена в горния край и тумбеста в долния. Оказва се, че графичните дизайнери на прогнозата за времето са ни измамили.

Когато високо в атмосферата се създадат подходящи условия за кондензация на водните пари, капчиците с размер по-малък от милиметър притежават сферична форма. Това се дължи на повърхностното напрежение - силата, която показва склонността на водните молекули да се свързват помежду си, вместо с тези, които изпълват околното въздушно пространство.

Когато тези капчици натежат, те започват да падат, като по пътя си се сливат с други капчици. Щом размерът им достигне два-три милиметра, въздухът започва да оказва влияние на формата им.

По време на падането налягането в долната част на капката става по-голямо от това в горната част и тя придобива формата на хлебче за хамбургер.

Снимка 365305

Източник: Global Precipitation Measurement

Колкото по-големи са капките, толкова повече се изменя формата им, като преминава през такава на бъбрек и парашут. Когато капката е по-голяма от 4.5 милиметра, тя започва да се разпада на по-малки капчици.