Изкуството прави нещо много важно с децата - провокира ги да мислят. То ги кара и да споделят мнението си. Всичко това, разбира се, по най-чист и детски начин - без притеснения.

"Срещите с изкуство създават визуална култура, обогатяват общата култура на децата и стимулират мислене извън рамката", казва Яна Братанова - един от уредниците в отдел "Образователни програми" Национална галерия.

Всъщност, това е специално звено към Националната художествена галерия, което предлага на своите малки и големи посетители специални обиколки, креативни ателиета и прожекции, съпътстващи програмата на Галерията.

Именно тях Яна и останалите й колеги се стараят - с упорита и съвместна работа, да превърнат в дългосрочна образователна платформа. Доколко е необходима подобна инициатива, показва и оценката, която различните инициативи получават от публиката. А тя е положителна.

Различните образователни проекти, които обединяват децата и изкуството, се правят спрямо изложбения план и постоянната колекция на Националната галерия.

"Стремим се да са съобразени със свободното време и с търсенето на посетителите. Правим редица тематични проекти, както и "Ваканции в Музея," казва Яна. И всичко - с цел децата да се потопят в света на изкуството.

"Защото те са и бъдещата публика", добавя Сиана Минева - също част от отдел "Образователни програми" на Национална галерия. "Идеята е от най-ранна възраст да се възпита у подрастващите отношение към културата, да се чувстват комфортно в атмосферата на музея и в бъдеще."

Всеки месец Яна, Сиана и техните колеги правят около 10 програми. Годишно - около 100. Сиана допълва, че подобни инициативи се плануват през цялата година и в Квадрат 500, в Двореца и в САМСИ (Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство).

Всички те са разделени на две части. Първата е свързана с история на изкуството, а втората преминава под формата на творческо ателие, в което децата рисуват по темата, която са обсъждали по-рано.

Снимка 370901

Източник: „Образователни програми“ Национална галерия / Фотография Тодор Митов

Към коя инициатива децата проявяват най-голям интерес?
Към "Съвременно изкуство за деца". Тя е дългосрочна, провежда се предимно в САМСИ и ги запознава със съвременно изкуство от различни страни. Това лято направихме ателиета към гостуващи изложби от Италия и Полша. Предстои и среща със съвременното българско изкуство.

Интересено е, че децата припознават това изкуство, нямат бариери и предразсъдъци, а възприемането и общуването с него е много по-директно и непринудено. Допадат им провокациите от страна на артистите и с радост се включват в тях.

Това е и предизвикателството към участниците в проекта - да влязат в ролята на съвременни артисти и да направят собствени проекти за инсталация, видео арт или опит за пърформанс.

А коя най-посещаваната?
Семейната програма "Вълшебно одеяло", която е предназначена за деца от две до пет години и техните родители. Веднъж месечно Вълшебното одеяло на Националната галерия се приземява пред избрана картина или скулптура в Квадрат 500. Децата се наслаждават на приказки вдъхновени от произведенията в Галерията заедно с мама, татко, баба или дядо, а експонатите "оживяват" в главни приказни герои.

Снимка 370903

Източник: „Образователни програми“ Национална галерия / Фотография Тодор Митов

Какво предстои това лято?
През август сме подготвили срещи с "Бележитите портрети на Надар". Четиридесет от най-знаковите портрета на френския фотограф Феликс Надар (1820 - 1910 г.) очакват децата в изложбените зали на Двореца. Между тях са портретите на Сара Бернар, Александър Дюма, Клод Дебюси, Шарл Бодлер, Жорж Санд, Емил Зола и други големи имена от края на ХІХ и началото на ХХ век. Ателието е предназначено за деца от 6 до 12 години.

Децата ще се запознаят с личната и творческа биография на Надар, ще разберат с какво друго се е занимавал, освен с фотография, и с какво е записал името си в историята на световната фотография - като първият човек, направил въздушни снимки. Защо е известен още като "фотографът на звездите" и още много други интересни факти. Участниците ще влязат в ролята и на въображаеми модели на Надар.

Снимка 370902

Източник: „Образователни програми“ Национална галерия / Фотография Тодор Митов

Предвидили сме и лятно издание на един от първите и най-успешни наши проекти - "Вълшебен квадрат". Неговата цел е да провокира интерес и желание за придобиване на нови знания в областта на културата и изобразителното изкуство. По достъпен и развлекателен начин той формира начална художествена култура сред най-малките, развиваща способността им за мислене, разбиране и съпреживяване на изкуството.

Обикновено, "Вълшебен квадрат" се провежда в четири последователни съботни дни, но през лятото е предвиден да се случи през седмицата. Четири дни в Националната галерия, изпълнени с разнообразни ателиета и близко общуване с произведенията на изкуството, които ще разкажат своята уникална история.

Всички инициативи на "Образователни програми" Национална галерия са тук.

Лятната ваканция 2018: Занимални за наука, творчество и забава

Лятната ваканция 2018: Занимални за наука, творчество и забава

Къде детето да се забавлява, но и да учи