Пожарът в Нотр Дам може и да е трагедия за френската столица и култура, но за архитектите това е невероятна възможност да развихрят въображението си. Някои обаче стигат твърде далеч и използват трагедия с катедралата в Париж, за да се пошегуват, доста неподходящо, според нас. Ето някои от най-безумните предложения за възстановяване на Нотр Дам.

Снимка 423738

Източник: Ulf Mejergren Architects

Басейн

Предложението е на стокхолмското студио Ulf Mejergren Architects, според които се отдава прекалено голямо значение на изгорялата дървена кула. Те напълно я забравят и превръщат покрива на катедралата в обществен плувен басейн, над който бдят статуите на 12-те апостоли.

Снимка 423740

Източник: Entrequadra Novas Mídias

Брандирана с Louis Vuitton

Бразилското студио Entrequadra Novas Mídias предлага катедралата да се възстанови в предишния си вид, но целият й покрив да е с характерния десен на луксозната марка, а фасадата й - украсена с големи лога на Louis Vuitton. Идеята е така "да се благодари" за щедрото дарение от 200 милиона евро, което модният гигант направи за възстановяване на катедралата.

Паркинг

Париж е пренаселен град, а белгийският министър на транспорта решава да реши отчасти проблема с паркирането из центъра му. Паскал Смет в пост в туитър предлага Нотр Дам да бъде превърната в паркинг на няколко етажа. Предложението, разбира се, е шега.

"Макдоналдс"

Най-големият ресторант за бързо хранене в света - това предлага потребител на Reddit. Катедралата е префасонирана с гигантско лого на Макдоналдс и боядисана в червено и жълто.

Снимка 423739

Източник: Facebook/ Trust Me, I'm an Architect

Цирк

Приключваме тези циркови предложение с последното, което е именно за направата на цирк. Публикувано е в популярната Facebook страница Trust Me, I'm an "Architect".