Алармите, че замърсяването с пластмаса добива застрашаващи живота и здравето ни размери, се чуват отвсякъде. Докато консумираме микрочастици чрез бутилираната вода и морските дарове, замърсяването в моретата и океаните води до смъртта на цели видове.

Междувременно, пластмасата е навсякъде около нас. Със сигурност трябва да минат години, вероятно и десетилетия, за да осъзнаем, че не помагаме нито на себе си, нито на природата с пластмасовите чашки и чинийки, който след употреба се озовават навсякъде, където не им е мястото.

Снимка 367458

Източник: iStock

Европейската комисия направи първите си стъпки към решаването на проблема. Но докато забраните на всевъзможни пластмасови изделия все още не са влезли в сила, редица световни компании предпочетоха сами да наложат рестрикции. За съжаление, всичко още е на парче и трябва време, за да сглобим цялостния пъзел.

Starbucks

Най-актуалната новина е, че веригата за кафе специалитети обяви, че ще премахне постепенно, но изцяло сламките. За да не бъдат те необходими, ще се промени формата на капачетата на чашите - за по-удобна консумация.

До 2020 г. се очаква всички заведения на веригата да премахнат изцяло сламките, което ще направи пластмасовите отпадъци с близо милиард по-малко за година, пише CNET. Но това няма да доведе до значително подобряване на ситуацията в глобален мащаб.

McDonald's

В началото на годината веригата за бързо хранене също обяви намерението си да забрани пластмасовите сламки. Според изчисления, годишно се употребяват над 95 милиона броя, пише Sky News. Идеята обаче не срещна особена подкрепа сред собствениците на ресторанти по цял свят.

Засега само Великобритания прави крачка напред и се очаква пластмасовите сламки да бъдат заменени с хартиени. В останалите страни McDonald's ще насочи усилията си към рециклирането на пластмасовите отпадъци.

На много места по света вече има локални забрани на пластмасата, които засягат различни продукти - предимно торбички, сламки и бутилки. Сиатъл е първият американски град, който забрани сламките и приборите за еднократна употреба.

Мумбай пък е най-големият индийски град, в който вече не могат да се използват всички пластмасови изделия за еднократна употреба. Дори сомалийска терористична група обяви, че забранява използването на пластмасови торбички, защото са голям враг на природата.

Десетки местни вериги супермаркети в Европа, САЩ и други части на света също не остават безучастни към борбата със замърсяването от пластмаса и дават своя принос.

Междувременно, в интернет набира все по-голяма популярност кампанията #stopsucking. Тя е насочена именно към елиминирането на сламките като един от основните замърсители на океаните.

Мутирал ензим рециклира пластмаса

Мутирал ензим рециклира пластмаса

Важен научен пробив

Първата победа вече е извоювана в Сиатъл, а на сайта движението се предлагат алтернативи на пластмасовите сламки - хартиени, метални, бамбукови и дори стъклени.