Кростините са чисто и просто препечени филийки, на които слагаме нещо по избор - солено или сладко.
За разлика от брускетите, не е задължително да се сервират горещи. Не се натриват и с чесън, зехтин, сол и пипер. Трите варианта, които сме избрали, са вегетариански. Защото всеки може да сложи парче мортадела или прошуто отгоре, нали?
Източник: iStock
Кростини с рикота, мед и смокини
½ ръжен хляб или чабата
½ чаша рикота
8 свежи смокини
2 супени лъжици мед
сол
Препичаме нарязаните филийки и намазваме щедро с рикота. Разполовяваме смокини, слагаме по две половинки на филия, поливаме с мед и поръсваме с малко сол.
Източник: iStock
Кростини с гръцка салата
½ франзела или чабата
2 домата
1 краставица
1 червена чушка
½ глава червен лук
100 г бяло сирене
обезкостени маслини
зехтин
сушен риган
сол
Приготвяме гръцката салата, като нарязваме зеленчуците и ги смесваме в купа със солта, ригана и зехтина. Препичаме филийките, разпределяме зеленчуковата смес, след което поръсваме натрошеното було сирене и нарязаните маслини. Накрая поливаме с малко зехтин.
Източник: iStock
Кростини с козе сирене, орехи и грозде
½ франзела или чабата
150 г козе сирене
1 грозда червено грозде
50 г орехи
сол
прясна мащерка
Препичаме филийките, след което мажем грубо с козето сирене. Разпределяме отгоре почистените орехи и гроздови зърна. Поръсваме с малко сол и листенца мащерка.