Понякога е доста изкушаващо, вместо просто чаша водка, да полеем края на работната седмица или друг повод с един или няколко коктейла. И така, дали заради любопитните имена, пищната украса или отработените движения на бармана, смесите от шейкъра често се оказват в чашата ни.
Но има няколко - при това от най-разпространените, които никак не е добра идея да консумираме. Освен ако не сме си ги направили сами, разбира се.
Мохито
Разхладителният и освежаващ коктейл с бял ром и мента и един от хитовете на летните партита. Но ако решим, че ни се пие посред зима или в не толкова оборотно заведение, рискуваме да се "почерпим" и със специфична бактерия.
Източник: iStock
Тя се развива в листата на ментата, когато вече не може да се сведе към графата "прясна". А шансът да е точно такава е доста голям, защото мохитото всъщност не е толкова любим коктейл.
Бял руснак
При този на пръв поглед привлекателен коктейл също има възможност да почувстваме сериозен дискомфорт от употребата му. И то не само ако прекалим с количеството.
Източник: iStock
Проблемът тук е сметаната или млякото, които се използват. Това са продукти с кратък срок на годност, които изискват да се съхраняват на студено. А в баровете често стоят при бутилките с алкохол. Сами можем да се досетим за възможните последствия...
Блъди Мери
Водката с доматен сок си е истинска класика. Но когато прибавим и лютия сос табаско - също сред съставките на коктейла, комбинацията може да се окаже доста опасна.
Източник: iStock
Доста бармани не могат да преценят точното количество от него. В резултат на това след две-три питиета можем да изпитаме сериозен стомашен дискомфорт, пише Time.