Понякога е доста изкушаващо, вместо просто чаша водка, да полеем края на работната седмица или друг повод с един или няколко коктейла. И така, дали заради любопитните имена, пищната украса или отработените движения на бармана, смесите от шейкъра често се оказват в чашата ни.

Но има няколко - при това от най-разпространените, които никак не е добра идея да консумираме. Освен ако не сме си ги направили сами, разбира се.

Мохито

Разхладителният и освежаващ коктейл с бял ром и мента и един от хитовете на летните партита. Но ако решим, че ни се пие посред зима или в не толкова оборотно заведение, рискуваме да се "почерпим" и със специфична бактерия.

Снимка 332337

Източник: iStock

Тя се развива в листата на ментата, когато вече не може да се сведе към графата "прясна". А шансът да е точно такава е доста голям, защото мохитото всъщност не е толкова любим коктейл.

Бял руснак

При този на пръв поглед привлекателен коктейл също има възможност да почувстваме сериозен дискомфорт от употребата му. И то не само ако прекалим с количеството.

Снимка 332306

Източник: iStock

Проблемът тук е сметаната или млякото, които се използват. Това са продукти с кратък срок на годност, които изискват да се съхраняват на студено. А в баровете често стоят при бутилките с алкохол. Сами можем да се досетим за възможните последствия...

Блъди Мери

Водката с доматен сок си е истинска класика. Но когато прибавим и лютия сос табаско - също сред съставките на коктейла, комбинацията може да се окаже доста опасна.

Снимка 332307

Източник: iStock

Доста бармани не могат да преценят точното количество от него. В резултат на това след две-три питиета можем да изпитаме сериозен стомашен дискомфорт, пише Time.