Избирането на име на бебето е доста по-трудна задача, отколкото си представяме. Всъщност е много отговорно решение, което трябва да обмислим внимателно и да вземем предвид няколко фактора. Без да преувеличаваме, истината е, че в България се срещат бебета с имена Естислав,  Маратонка и Търпелин, както и Салфетка, Марулка, Дъга, Крачун, Грозьо, Дар и Лимон.

За да не наказваме бъдещите си деца по този начин, които ще се срамуват от името си не само по нашите ширини, но и навсякъде по света, вижте няколко ценни съвета.

Търсене в интернет

Благодарение на силата на интернет, можем да проверим за миг дали името за бебето, в което сме се влюбили лудо, не е свързано с лоша слава, например с име на известен престъпник или порно актриса.

Дори ако смятаме, че сме измислили напълно уникално име, нека преди това да си напишем домашното и да потърсим, за да не съсипваме живота на бъдещото си дете.

Снимка 369484

Източник: iStock

Детската площадка

Едно име може да звучи абсолютно възхитително в главата ни, но абсурдно смешно, когато го изречем на глас.

Като се има предвид времето, което детето ни ще прекарва на площадката, нека направим предварителен малък тест и да извикаме името му, защото когато го чуем, това може да ни накара и да променим мнението си.

Изпитанието на времето

Дори да сме се влюбили в дадено име в настоящия момент, трябва да помислим дали след години ще продължаваме да го харесваме. Може би за момента то е на популярен певец или герой от някой от любимите ни филми или книги, но дали ще издържи теста на времето. Прекалено е рисковано, за да опитваме.

Колкото и да се изкушаваме да имаме една малка Шакира или един дребен Малума вкъщи, трябва да проявим здрав разум.

Снимка 369483

Източник: iStock

Тестът за превод

Име, което има определена дефиниция на един език, може да означава нещо съвсем различно на друг.

Преди да решим да кръстим детото си с някакво по-странно такова, нека потърсим първо в Google прводача, за да сме сигурни, че няма някакви неприятни значения на други езици.

Дори и старинното име Вида, което е било популярно у нас преди 100-тина година, да ни се струва някак много интересно в наши дни, да не забравяме, че ако живее в Испания, за испанците тя ще се казва Живот (буквален превод от испански).

Името на бившия/ата

Кръщаването на детето ни на бивше гадже, не е препоръчително, колкото и да си падаме по името. Същото важи и за това на приятел, с когото сме се скарали или на досаден колега от работа.

Снимка 369482

Източник: iStock

Най-добре е да се отървем от всички имена, които свързваме с лоши спомени.

Умалителното име

Много важно при взимането на решение за избор на името на детето, е да помислим по въпроса за това как ще му казваме на галено. 

Стотици имена звучат чудесно, но имат наистина ужасни умалителни, които стават повод за подикравки. А понякога просто нямат адекватно галено обръщение. Колкото и да ни харесва Страхил например, нека се замислим как ще му кажем на галено. Страхи? Май не е добра идея.