В последните дни и Twitter успя да се забърка в голяма скандал. Въпреки че мнозина я предпочетоха пред Facebook, социалната мрежа показа, че все още има трески за дялане. В случая проблемът не е свързан с лични данни и тяхната защита, а с възможността да се изразяваме на майчиния си език.

Twitter обяви нови промени за справяне с тормоза

Twitter обяви нови промени за справяне с тормоза

Какви ще бъдат те

Точно покрай 24 май, денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, стана ясно, че Twitter май има нещо против нашата азбука. Всички постове, написани на кирилица от потребители, веднага са определяни от алгоритмите на социалната мрежа като генерирани от бот (автоматизирана компютърна програма).

Снимка 359043

Източник: iStock

И тo не какъв да е, а руски. Проблемът влезе в полезрението и на BBC. Медията подчертава, че кирилицата е създадена в България. А в последните именно българи се оплакват, че постовете, а дори в някои случаи и профилите им са изтрити заради писане на родния език.

Причината е, че и руснаците пишат с нашата азбука и затова Twitter отчита тези постове като евентуална пропаганда от руска страна. И явно на нея мястото не й е в социалната мрежа. Но така се създава предпоставка за дискриминация.

Очаквано се надигна и вълна от недоволство. То е насочено към невъзможността на социалната мрежа да различи руския от българския език. Още през есента на 2017 г. от компанията поясниха по какви критерий определят, че даден профил или туит е по-добре да бъде свален:

- създаден е в Русия

- регистрацията е направена посредством руски телефон или имейл адрес

- логване дори само веднъж през руско IP

- постовете регулярно са на руски език

- потребителското име е на кирилица

Ново дело срещу Facebook

Ново дело срещу Facebook

Проблемите за социалната мрежа не спират

Е, явно дори само едно от тези условия е достатъчно на Twitter, за да определи българите като руски недоброжелатели. И най-интересното е, че потребителите от Украйна и Беларус, които също използват кирилица, не са се сблъсквали с подобни неволи.