В сряда, 28 март, Facebook съобщи, че са преработили настройките си за сигурност и поверителност. Това са първите реални промени след скандала с данните на 50 милиона души, достъпни на анализаторската компания Cambridge Analytica.

Целта е настройките, свързани със защитата на личните данни, да са по-лесни за разбиране и управление от потребителите.

"Повечето от тези промени са планирани от известно време, но събитията от последните дни, подчертаха значението им." Това се казва в изявление на Ерин Еган, вицепрезидент и главен секретар по въпросите на неприкосновеността на личните данни.

Как да защитим данните си във Facebook

Как да защитим данните си във Facebook

И да ограничим правомощията на приложенията

Вече имаме възможност да открием, свалим и изтрием информацията, която социалната мрежа пази за нас. А това е цялата ни активност назад - коментари, статуси, споделяния и т.н. "Всичко това вече е  възможно, и то от едно единствено място в настройките на Facebook", обяснява Еган.

Пиърс Морган с унищожителен коментар за Марк Зукърбърг

Пиърс Морган с унищожителен коментар за Марк Зукърбърг

Водещият за скандала с Facebook

Създадено е ново меню за бърз достъп до поверителността, "където можете да контролирате данните си само с няколко бутона, и с по-ясни обяснения за това как работят нашите контроли".

Така ще може да направим профила си по-сигурен, да прегледаме личните си данни и да ги контролираме.

В заключение се съобщава, че през следващите седмици ще предлагат актуализации на Условията за ползване на Facebook, които включват ангажиментите на социалната мрежа към хората.

"Тези актуализации ще са за повече прозрачност, а не за придобиване на нови права за събиране, използване или споделяне на данни", коментира телевизия ABC.

Междувременно акциите на Facebook продължават да падат, а в щата Калифорния бяха заведени първите дела от частни обвинители. Те съдят мрежата за "нapyшaвaнe на ĸoнфидeнциaлнocттa нa личнитe им данни".

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг пък ще бъде изслушан на 12 април от Конгреса за изтичането на лични данни на милиони потребители.