За някои хора хладилникът е еквивалент на онзи стол с дрехи, който всеки има в спалнята си - претрупваме го със седмици, докато накрая не започне да понамирисва.
Шегата настрана, но много от нас ползват хладилника си за всички възможни видове храна, без да си даваме сметка, че някои продукти просто не се чувстват добре вътре.
За предпочитане например е да не слагаме в него домати, диня, картофи, чесън, цитруси и лук, ако не искаме да развалим вкуса и качествата им.
Източник: iStock
Можем обаче спокойно да съхраняваме банани, ябълки, нектарини, круши, праскови и авокадо.
Друга грешка, която мнозина допускат, е да слагат хляб и други тестени продукти в хладилника. Ниските температури изсмукват влагата и пухкавия вид на хляба, а с това и вкуса му.
Източник: iStock
Ако все пак ядем малко хляб и го купуваме за по-дълго, тайната е да го държим във фризера и да вадим само колкото ни е необходимо.
Нещо, което ще изненада мнозина - мястото на бутилката прясно мляко не е на вратата на хладилника, макар височината й да подсказва именно това. Нито на яйцата (въпреки специалните форми за тях), нито на млечните и месните продукти.
Източник: iStock
Проблемът е, че температурата на вратата е най-променлива, тъй като най-много се влияе от всяко отваряне и затваряне, а това не понася не тези продукти.
И една много полезна хитрина, с която да избегнем появяването на слуз по зеленчуците в хладилника. Парче домакинска хартия в плика при зеленчуците попива цялата влага и ги запазва сухи и свежи.
hard_boiled.jds
на 01.11.2018 в 07:34:35 #2"Можем обаче спокойно да съхраняваме банани, ябълки, нектарини, круши, праскови и авокадо." Така ли? В статия от 23.05.2017, озаглавена: "Храни, които не бива да слагате в хладилника (ВИДЕО)" сте писали, че един от продуктите, които не трябва да се съхраняват в хладилник е АВОКАДОТО! https://lifestyle.bg/food-and-diets/hrani-koito-ne-biva-da-slagate-v-hladilnika-video.html Я се разберете със себе си, защото се излагате. "За предпочитане например е да не слагаме в него домати, диня, картофи, чесън, цитруси и лук, ако не искаме да развалим вкуса и качествата им." Нищо им няма на лука, чесъна и цитрусите, че и на динята. Виж, за доматите и картофите съм съгласна. Защо ли си губя времето с вас и вашите неадекватни списвачи? Защото ми се искаше от време на време да мога да прочета интелигентно написана статия в българска медия и да не се дразня от дивотии. Жалко.
hard_boiled.jds
на 01.11.2018 в 07:15:16 #1Сори, но авокадо не се съхранява в хладилник! Нищо им няма на млякото и яйцата като се съхраняват там, където проиводителя им е отредил - на вратата! Няма логика в твърдението, че температурата на вратата на хладилиника била на променлива. Отвориш ли го, температурата се променя в целия уред! Не знам кой превежда някои от статиите ви, но вече няколко пъти забелязвам откровени глупости, които вероятно се дължат на лош превод.