Животът на съвременния човек е сложен и напрегнат, а за това допринасят и новите технологии. От събуждането сутрин, до заспиването вечер - телефоните не престават да вибрират, светят и издават звуци, които приканват да погледнем кой и защо ни търси.

Достатъчно е да имаме профили в няколко от най-известните социални мрежи и да получаваме известие за всеки получен имейл, за да разбирате добре колко силно това намалява работоспособността.

Всеки профил изисква своето обслужване и то сега, веднага. Изразът, че никога не сме били по-свързани помежду си (чрез интернет) и същевременно по-самотни, се е превърнал в истинско клише, и не случайно.

Всяко разсейване от получено известие на телефона, може да означава, че след това ще имаме нужда от 25 минути, преди да успеем да се концентрираме отново. А е твърде вероятно следващото съобщение, което има нужда от внимание, да пристигне дори преди това.

Снимка 351211

Източник: iStock

Като взема предвид всичко това, екипът на изследователя на поведението Ник Фиц (Nick Fitz) от Университета Дюк, е потърсил начин за справяне с този стрес. Учените установили, че средно човек получава между 60 и 85 нотификации на телефона си всеки ден, и това прави хората нещастни, неработоспособни и стресирани.

За целта на проведеното изследване, доброволците били разделени на четири групи. Едната (контролната група) получавала известията, както обикновено. Втората - веднъж на всеки час, третата - на три порции (в 9 сутринта, в 3 следобед и в 9 вечерта), а четвъртата - изобщо. Експериментът продължил две седмици.

Снимка 351212

Източник: iStock

За изненада на учените, хората от четвъртата група продължавали да не се чувстват спокойни, имали усещането, че пропускат нещо важно и често проверявали телефоните - за всеки случай.

Между групата, която получавала съобщенията на всеки час и контролната група, нямало голяма разлика. Оказало се, че най-успешният модел е получаването на известия на три порции през деня.

Скоро ще бъде пуснато в употреба и приложение, разработено от екипа, което да осигури разпределението на нотификациите в три порции и да даде известно облекчение на и без това натовареното ни ежедневие.