Пътуването е хубаво нещо. Сигурно най-хубавото. Но престоят на летището може да бъде голям стрес, способен да ни развали цялото удоволствие от летенето. И ако със сериозните служители на проверките е малко по-трудно да се справим, то поне да не си създавам допълнителни главоболия.

Закъснението

Трудно ще се телепортираме директно на летището. Малка е и вероятността да минем първи през проверките. Затова не е хубаво да подценяваме ситуацията и да тръгнем в разумно време към летището - колко зависи от отдалечеността на дома ни от летището. 

Снимка 369427

Източник: iStock

Място за експерименти няма - особено в натоварения летен сезон. Щом стане възможно, първо минаваме проверките, а след това се размотаваме, докато ни повикат за качване на борда на самолета.

Чекирането

Всичко е прекрасно до момента, в който се усетим, че сме забравили за онлайн чекирането и принтирането на бордната карта. Ако не пътуваме с нискотарифна компания, драмата не е голяма. Но ако летим точно с такава, ще се разделим с няколко десетки лева, за да се качим на борда. Но... сами сме си виновни. А можеше поне да проверим дали компанията няма мобилно приложение...

Багаж

И тук няма на кого да се сърдим. Всички авиокомпании са си упоменали изрично размери и тегло на допустимия багаж. От нас се очаква само да се съобразим. Иначе ще сме поредните, които отварят куфара насред летището и чудят от какво да се лишат. Не е никак приятна гледка.

Снимка 369431

Източник: iStock

Храна

Харчовете започват още от летището. Сандвичът за седем-осем лева нищо чудно да ни приседне, а десертчето за пет да си го хапваме на малки хапки, че да има за по-дълго.

Няма какво да се оплакваме, като не сме се подготвили предварително. Дори да не си направим сами нещо за хапване, можем да го вземем от магазин в града, където цените са нормални. 

Покупки

Най-често преди полета за връщане си позволяваме да пръснем де що ни е останало по джобовете за нужни и (в повечето случаи) ненужни покупки от безмитните магазини.

Снимка 369432

Източник: iStock

Е, някои оферти си заслужават, но в повечето случаи харчим необосновано, само и само да запълним времето до качването в самолета. Те хората са си го измислили...

Спане

Нужно ли е да поясняваме, че летището определено не е най-доброто място за сън. Е, да, може да ни се наложи да чакаме с часове закъснял полет или прекачване.

Но какво ни гарантира, че ще се събудим навреме и най-вече - с багажа до себе си, ако се отнесем в страната на сънищата върху столовете или директно на пода? По-добре да изчакаме да се настаним в самолета, колкото и да ни се затварят очите, препоръчва Trip Savvy.

Снимка 369433

Източник: iStock

Организация

Да мислим багажа, да не загубим паспорта и бордната карта, да извадим всичко необходимо преди скенера... За някои това си е мисия невъзможна. Но да се връщаме два-три пъти през проверките, да ни гледат подозрително и да ни претърсват, си е още по-изнервящо.

Как се борят със стреса преди полет на шотландско летище

Как се борят със стреса преди полет на шотландско летище

Най-добрата терапия

Не само за нас, но и за останалите пътници. Затова е важно багажът да е правилно подреден и да знаем кое къде е. Без много излишни движения и обяснения.