Дай му малко да пийне, да види, че е гадно, та после да не иска, като му предлагат. Това е логиката на някои родители по отношение на алкохола. Приемането на консумацията му в домашна среда от подрастващите като действие, което е в реда на нещата, изисква сериозна дискусия.

Когато хлапето пийва половин чаша алкохол, строго наблюдавано от родителското тяло, ще можем да му втълпим, че това не е добре за него и трябва да внимава да не прекалява. Само вкъщи може, защото границите ги слага друг. А дали ефектът всъщност е този?

Според последно поучаване, поръчано от здравни организации, децата, които прекалено рано имат досег до алкохола, в последствие са по-склонни да развият зависимост към него. И в повечето случаи този досег е продиктуван именно от уж добрите намерения на родителите им.

Снимка 390692

Източник: iStock

Занимаващите се с изследванията, част от кампанията What"s the Harm, съветват да отложим първата среща на децата с алкохол поне до 15-годишна възраст, защото иначе рискът от алкохолизъм е доста по-голям.

Разбира се, трудно можем да контролираме случващото се във времето, когато те не са у дома, а с приятели и съученици. Но да дадем на детето да опита водка на 10 години, за да не се блазни от нея, не е толкова добра идея, колкото си мислим. 

Редица учени подкрепят тезата, че алкохолът преди навършване на пълнолетие може да доведе до увреждане на мозъка и дългосрочни последствия. Забраната за продажба и консумация на спиртни напитки под тази възраст все пак не е случайна.

Снимка 390693

Източник: iStock

А ако самите родители я нарушават напълно съзнателно, високоградусовите напитки се превръщат в нещо обичайно за децата и се пропуска моментът, че те всъщност носят големи рискове, пише Independent.

Франция често се посочва като пример за страна, където връзката деца-родители-алкохол е най-либерална и майките и бащите се чувстват едва ли не длъжни да покажат на наследниците си що е то водка или уиски. Но пък именно тя е на второ място по брой редовно консумиращи алкохол в ЕС. Така че, фактите говорят достатъчно.

Алкохолът в 15 забавни факта

Алкохолът в 15 забавни факта

Какво не знаем за алкохола

Да, хлапето може да не е толкова любопитно към спиртните напитки, защото те няма да му бъдат непознати, но пък ще посяга към тях с по-голяма лекота, подобна на тази, с която ние му ги сервираме на тепсия.