Чувството на безпокойство ни връхлита с или без основателна причина. Често в най-неподходящия момент. Въпреки че не съществува и подходящ, за да се отдадем на него. Вместо това, трябва да сме наясно как бързо и лесно да изтрием неприятните и натрапчиви мисли от главата си.

Има един лесен трик, с който да си върнем контрола над съзнанието и да прогоним безпокойството. Психолозите го наричат правилото "5-4-3-2-1". И не, не става дума за това да броим от пет до едно и да си поемем дълбоко дъх.

Снимка 344567

Източник: iStock

Всяко число е свързано с едно от нашите пет сетива - зрение, звук, допир, мирис и вкус. Разчитайки на всяко едно от тях, за отрицателно време ще се избавим от тревожността.

5 - да се огледаме около нас и да отбележим пет неща, който виждаме. 4 - да идентифицираме четири звука, който чуваме в момента. 3 - моментните ни усещания, било то, че обувката ни стяга или столът не ни е удобен. 2 - броят на миризмите, които трябва да успеем да дефинираме. 1 - да вкусим нещо, без значение какво.

С тези няколко мисловни задачи, с които ангажираме и сетивата си, лесно ще се върнем към действителността и ще надвие тревожните мисли, които препускат в главата ни, категорична е Елън Хендриксън, клиничен психолог.

Снимка 344568

Източник: iStock

Според учени от Харвард, този прост трик би могъл да ни бъде от помощ и ако страдаме от паник атаки, зависимости или депресия, пише Independent.