Влизайки в Twitter, разбираме, че един от най-актуалните хаштагове в момента е #birdboxchallenge. Постовете с него са десетки хиляди; още толкова ни очакват в търсачката на Instagram. И поредната мания в социалните мрежи е налице.

Всичко започна с филма Bird Box, който направи своята премиера в Netflix в последните дни на миналата година. Направи и истински рекорд, защото само за седем денонощия бе гледан от над 45 милиона акаунта. А с гледането, на десетки хиляди им е дошло и вдъхновението.

Главната героиня във филма Малъри (Сандра Бълок), както и нейните две деца, през по-голямата част от времето са с превръзка на очите, за да се предпазят от мистериозна сила, подтикваща хората към самоубийство. И именно тази идея на сценаристите накара хиляди да поживеят известно време в мрак и, разбира се, да заснемат това си преживяване.

#birdboxchallenge се изразява в извършване на различни дейности, без да имаме визуална представа какво точно правим. Някои го приемат доста насериозно, слагат превръзката на очите и скачат презглава в предизвикателството, само и само да натрупат лайкове и популярност.

Именно тях Netflix призовават да не вършат подобни глупости, защото те могат да бъдат опасни за техния живот, както и за този на околните. Да пресичаш улицата със завързани очи, да готвиш, без да виждаш, или дори само да се разхождаш из дома си са все действия, които носят сериозен риск от наранявания. A някои остават в мрак цели 24 часа или дори сядат зад волана.

Докато едни са готови на всичко, за да бъдат част от поредното предизвикателство, други приемат Bird Box по-скоро на шега. Забавните картинки със Сандра Бълок с превръзка на очите, попаднала в различни сюжети, са не по-малко от #birdboxchallenge видеата. И са доста по-безобидни...